Gebouw

Plaats: Meerlo
Gemeente: Horst aan de Maas
Architect(en): Groenendael van
Kunstenaar(s): Dijker, Jan Moonen, J.M.H.A.

Foto: Thomas Joosten

Ruimtelijke context

De kerk ligt in het centrum van Meerlo langs de doorgaande weg. Achter de kerk ligt het kerkhof. Het Pieterspad loopt langs de kerk.

Foto: juni 2008

Type

Driebeukige, neogotische kruisbasiliek met een terzijde geplaatste toren van vier geledingen met ingesnoerde spits.

Bouwgeschiedenis

De oorspronkelijke kerk ontstond rond 1500. Deze dorpskerk werd in de jaren 1934-'35 vervangen door de huidige kerk naar een ontwerp J. van Groenendael. De kerk had, zoals zoveel kerken in deze streek, te lijden van oorlogsschade. Bij het herstel daarvan in 1947 kreeg de westgevel een roosvenster. De opgeblazen toren uit het einde van 15e eeuw werd in 1954 herbouwd. De nieuwe toren van de gebr. Linskens lijkt sterk op de oude toren. In deze toren hangen vier door klokkengieterij Koninklijke Eijsbouts uit Asten gegoten klokken, als volgt omschreven:

1. Fis, diameter: 109 cm; gewicht: 760 kg; naam: Maria; tekst: ik prijs de Heer.
  2. A, diameter: 92 cm; gewicht: 450 kg; naam: Joannes; tekst: ik verkondig het Lam Gods.
  3. B, diameter: 82 cm; gewicht: 320 kg; naam: Goar; tekst: ik kondig het offer aan.
  4. Eis, diameter: 73 cm; gewicht: 225 kg; naam: Cornelius; tekst: ik roep de schapen naar huis.

Vooroorlogse kerk. (Bron: De verwoeste kerken in Limburg / A. van Rijswijck, pr. - 1946)

' De laatste Duitsers trekken met vrachtwagens en geschut op de Limburgse Maasoever terug. Deze gaan nu de loopgraven aan de rechteroever bezetten. Ze dwingen de burgers mitrailleursnesten te maken aan de Maas, onder het vuur der Engelsen. Ik neem vlug de benen en laat me de hele dag niet meer zien. De kerktorens aan de andere Maasoever, zoals Meerlo, Broekhuizenvorst en Blitterswijk hebben we successievelijk in de lucht zien vliegen, alvorens de Duitsers deze dorpen verlieten.
Ook de kerk van Well wordt vandaag door de Engelsen plat geschoten, alsmede de molen. '
(Uit het dagboek van de heer Verdijk (1909-1994) - 25 november 1944)

Exterieur

Foto: juni 2008

Interieur

Naast mooi glas-in-lood bevat de kerk twee 15e-eeuwse heiligenbeelden en een preekstoel uit ca. 1700.
(Bron: Monumenten in Nederland: Limburg, Waanders Uitgevers, Zwolle en Rijksdienst voor de Monumentenzorg, Zeist)

Orgel

Blijkens het “Aardrijkskundig woordenboek” van van der Aa was deze kerk in 1846 “van een orgel voorzien”; in de herstelde kerk plaatsten Gebr.Vermeulen (Weert) in 1951 een nieuw tweemanuaals orgel.
Hoofdwerk Positief Pedaal
Prestant 8’ Dulciaan 8’ Subbas 16’
Roerfluit 8’ Holpijp 8’ Gedektbas 8’
Openfluit 4’ Prestant 4’